04.05.2025 в 19:09

Қазақстанда ет өндірісі артып келеді: саладағы соңғы көрсеткіштер

Қазақстанның ет өңдеу саласы оң даму динамикасын көрсетуде. 2025 жылғы 1 қаңтардағы жағдай бойынша елімізде 213 ет өңдеу кәсіпорны жұмыс істейді, оның ішінде 34-інде сою цехтары бар, ал 179-ы — шағын және орта кәсіпорындар.

2024 жылдың қорытындысы бойынша, барлық түрдегі еттің сойыс салмағындағы өндіріс көлемі шамамен 1,2 млн тоннаны құрап, 4,3%-ға артты. Соның ішінде ірі қара мен ұсақ малды өңдеу көлемі 270 мың тоннаға жетіп, 2023 жылмен (230 мың тонна) салыстырғанда 17%-ға ұлғайды.

Жаңа және салқындатылған ет өндірісі 5%-ға өсіп, 79,9 мың тоннадан 83,8 мың тоннаға жетті. Шұжық өнімдері өндірісі 5,2%-ға артып, 68,4 мың тоннадан 71,9 мың тоннаға дейін көбейді. Ет консервілері өндірісі 4,9%-ға өсіп, 5,9 мың тоннадан 6,2 мың тоннаға жетті.

2025 жылы да бұл өсім жалғасуда. Жылдың алғашқы үш айында: барлық түрдегі ет өндірісі — 2,8%-ға, қосалқы өнімдер — 20%-ға, шұжық өнімдері — 12,6%-ға, ет консервілері — 34,6%-ға артты.

Ет өнімдері экспорты да айтарлықтай өсті. 2024 жылы: 22,1 мың тонна сиыр еті, 17,5 мың тонна қой еті экспортталды.

Негізгі экспорт бағыттары: Өзбекстан — 20,7 мың тонна сиыр еті және 13,9 мың тонна қой еті, БАӘ — 1,2 мың тонна қой еті, Иран — 1,2 мың тонна қой еті.

2025 жылдың алғашқы екі айында: сиыр және қой етінің экспорты — 2 есеге, шұжық өнімдерінің экспорты — 2,7%-ға, ет консервілерінің экспорты — 3,6 есеге артты.

Саланы қолдау мақсатында мемлекеттік қолдау шаралары көзделген. Атап айтқанда: өндірісті жаңғырту және жаңа кәсіпорындар салуға салынған инвестициялық шығындардың 25%-ына дейін өтеу, айналым қаражаты мен негізгі құралдарға берілетін несиелер бойынша пайыздық мөлшерлемелерді субсидиялау қарастырылған.

Бұл шаралар өндіріс пен экспорттың өсуіне ғана емес, сонымен қатар елдің бәсекеге қабілетті агроөнеркәсіптік кешенін қалыптастыруға да ықпал етеді.

Рост производства мяса в Казахстане: уверенная динамика развития отрасли
 
Мясоперерабатывающая отрасль Казахстана демонстрирует положительную динамику развития. По состоянию на 1 января 2025 года в стране функционирует 213 мясоперерабатывающих предприятий, в том числе 34 предприятия с убойными цехами и 179 малых и средних предприятий.

По итогам 2024 года объемы производства всех видов мяса в убойном весе составили порядка 1,2 млн тонн или рост на 4,3%, в том числе объемы переработки КРС и МРС достигли 270 тыс. тонн, что на 17% превышает показатель 2023 года (230 тыс. тонн).
Производство свежего и охлаждённого мяса увеличилось на 5% — с 79,9 тыс. 
тонн до 83,8 тыс. тонн, выпуск колбасных изделий вырос на 5,2% — с 68,4 тыс. тонн до 71,9 тыс. тонн, мясных консервов увеличилось на 4,9% — с 5,9 тыс. тонн до 6,2 тыс. тонн.

Устойчивый рост сохраняется и в 2025 году. За первые три месяца объем производства мяса всех видов увеличился на 2,8%, субпродуктов — на 20%, колбасных изделий — на 12,6%, мясных консервов — на 34,6%.

Значительный рост показал экспорт мясной продукции. В 2024 году экспортировано 22,1 тыс. тонн говядины,
17,5 тыс. тонн баранины.

Основные направления поставок:
Узбекистан: 20,7 тыс. тонн говядины и 13,9 тыс. тонн баранины, ОАЭ: 1,2 тыс. тонн баранины, Иран: 1,2 тыс. тонн баранины. За первые два месяца 2025 года экспорт говядины и баранины увеличился в 2 раза, экспорт колбасных изделий — на 2,7%, мясных консервов — в 3,6 раза.

Добавим, что предусмотрены меры господдержки отрасли, включая возмещение до 25% затрат перерабатывающих предприятий при инвестициях в модернизацию и строительство новых производств, субсидирование ставок по кредитам на оборотные и основные средства.

Эти меры способствуют не только росту производства и экспорта, но и формированию конкурентоспособного агропромышленного комплекса страны.